Aktuálně

Pravidelně vás informujeme o aktivitách ARI a dění ve veřejné infrastruktuře nejen v ČR.

O asociaci

ARI je think-tank pro veřejnou infrastrukturu ČR. Sjednocuje a prosazuje dobrou mezinárodní praxi.

Výhody členství

Akce

Příprava výstavby britské vysokorychlostní železnice HS2 s využitím BIM

Asociace pro rozvoj infrastruktury (ARI) a Ministerstvo dopravy ČR (MDČR) ve spolupráci se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) a Britským velvyslanectvím v Praze jsou propagátory excelence a řešení světové úrovně při výstavbě moderní a efektivní veřejné infrastruktury. Jejich cílem je usnadnit přenos osvědčených britských postupů uplatněných v rámci úspěšných železničních projektů a inspirovat se jimi.

High Speed Two (HS2) je vysokorychlostní železniční trať, jejíž výstavba je plánována ve Velké Británii a která se má stát novou páteří britské železniční sítě. Trať bude vybudována ve tvaru písmene Y, nejprve propojí Londýn s Birminghamem a poté bude pokračovat do East Midlands, Leedsu a Manchesteru. Délka trati v první fázi: Londýn – Birmingham je 230 km; délka tratí ve druhé fázi: Birmingham – Manchester je 120 km a Birmingham – Leeds je 220 km.

Vizí projektu HS2 je stát se katalyzátorem růstu celé Británie. HS2 zajistí lepší spojení mezi velkými britskými městy a hospodářskými centry. Přispěje k budování silnější, vyváženější ekonomiky, jež bude lépe schopna konkurovat na globální úrovni. Zpřístupní místní a regionální trhy. Přiláká investice a přinese pracovní příležitosti stovkám a tisícům lidí z celé země.

Prof. Andrew McNaughton FREng – strategický poradce, HS2 (1/2018–současnost), technický ředitel a hlavní inženýr, HS2 Ltd. (2009–2017), hlavní inženýr britské společnosti Network Rail (2002–2009), předseda výboru pro meziměstskou a vysokorychlostních dopravu, UIC (Mezinárodní železniční unie, 2016–současnost), místopředseda poradní skupiny EU pro dopravu (2006–2013). Nezávislý poradce britské, australské a české vlády.

Jon Kerbey – od roku 2012 ředitel pro BIM, HS2. Odpovídá za strategickou a standardizovanou implementaci metody BIM napříč celým programem s cílem zvýšit efektivitu prostřednictvím projektování, výstavby, testování, provozu a údržby. Jon získal magisterský titul v oboru obchod a řízení, je certifikovaným odborníkem pro IT a v současné době studuje systémové inženýrství a architekturu komplexních systémů na Massachusettském technologickém institutu (MIT). Před příchodem do HS2 pracoval v divizi velkých projektů společnosti CH2M Hill a zapojil se do řady projektů ve Spojeném království, Evropě i na Blízkém a Středním východě.

Marek Suchocki – vedoucí rozvoje pro Autodesk v inženýrském stavitelství v regionu EMEA. Spolupracuje se zákazníky v sektoru inženýrského stavitelství na jejich projektech. Marek je aktivní člen vládní iniciativy UK Government BIM od jejího založení, je členem řídícího výboru BIM4Infrastructure, podporuje BIM4Rail a v současnosti reprezentuje Autodesk v UK BIM Alliance. Je také členem ICE Digital Transformation panel, předsedou Construct IT a členem British Standards B555 výboru pro modelování designu, výstavby a výměnu dat.

Paul Clark-Edwards – vedoucí týmu BIM v Mott MacDonald. Paul má rozsáhlé znalosti o informačním managementu a jeho dopadu na realizaci projektů jak z pohledu klienta, tak i konzultanta. Jeho předchozí profesionální praxe zahrnuje poskytování poradenství klientům v oblasti nejlepších postupů zavedení BIM a širší problematiky strukturovaného řízení informací. Na pozici vedoucího odborníka pro BIM ve společnosti Mott MacDonald prosazuje koncepční změnu, která je nezbytná k tomu, aby se BIM mohl vyvíjet jako výchozí metoda pro realizaci projektů. V současné době je Paul vedoucím Design Capture pro CrossRail 2, kde zodpovídá za design a nastavení standardů informačního managementu, protokolových metodik a systémů, a to ve spojení s BIM Task Group Velké Británie za účelem budoucího prokázání důležitosti projektu, a aby bylo zajištěno, že bude ve Velké Británii plně prosazena iniciativa pro BIM úrovně 3.

Zástupci společností, které pracují na přípravě designu projektu HS2 ve Velké Británii.

Jednací jazyk: angličtina se simultánním tlumočením do češtiny

Partneři akce

Silnice železnice
Graitec
Mott MacDonald

K této akci nemáme zatím žádná související stanoviska.

Zajímá vás téma
BIM pro dopravní stavby?

Zajímá vás téma
Vysokorychlostní tratě (VRT)?