Aktuálně

Pravidelně vás informujeme o aktivitách ARI a dění ve veřejné infrastruktuře nejen v ČR.

O asociaci

ARI je think-tank pro veřejnou infrastrukturu ČR. Sjednocuje a prosazuje dobrou mezinárodní praxi.

Výhody členství

Zprávy

ARI: Studijní návštěva k přípravě vysokorychlostní železnice HS2 ve Velké Británii

ARI ve spolupráci se SŽDC zorganizovala studijní návštěvu HS2, HS1 a Midland Connect ve Velké Británii, které se zúčastnilo 15 zástupců z řad PSP ČR, SŽDC, MD ČR a členů ARI.

Účastníci diskutovali se svými protějšky strategii a přípravu vysokorychlostní železnice HS2, která se má stát páteří britské železniční sítě a zajistit tak lepší spojení mezi Londýnem dalšími velkými britskými městy již od roku 2033.

Díky HS2 bude moci být z Londýna a do Londýna každou hodinu vypraveno každým směrem až 18 spojů cestujících rychlostí až 360 km/h s rozestupy pouhých 3 minut. Samozřejmostí je provázanost se stávající železniční infrastrukturou, výstavba nových nádraží, přestupních terminálů, P+R apod.

HS2 je více než železnice. Je to katalyzátor ekonomického růstu britské ekonomiky, který transformuje města a způsob jak a kde lidé žijí a pracují. Základním cílem je hodinová cestovní doba mezi klíčovými britskými městy Londýn-Birmingham, Birmingham-Manchester a Birmingham-Leeds.

Této návštěvy se zúčastnil i Martin Kolovratník, předseda Podvýboru pro dopravu Poslanecké sněmovny, který přípavu vysokorychlostních tratí v České republice podporuje a zároveň nabádá, abychom se nechali inspirovat osvědčenou zahraniční praxí.

K této události HS2 vydala tiskovou zprávu, jejíž český překlad je ke stažení ZDE.

Zajímá vás téma
Vysokorychlostní tratě (VRT)?