Aktuálně

Pravidelně vás informujeme o aktivitách ARI a dění ve veřejné infrastruktuře nejen v ČR.

O asociaci

ARI je think-tank pro veřejnou infrastrukturu ČR. Sjednocuje a prosazuje dobrou mezinárodní praxi.

Výhody členství

Zprávy

Soukromá firma má provozovat až 57 kilometrů dálnice D35

Úseky dlouhé celkem 57 kilometrů plánované dálnice D35 od Litomyšle po Mohelnici by měla v budoucnu provozovat soukromá firma. Ministerstvo dopravy chce u části dálnice mezi Hradcem Králové a Olomoucí využít metodu PPP (spolupráce státu a soukromého sektoru) po vzoru jihočeské D4. Cenu stát odhaduje na 35 miliard korun.

Plánovaný úsek D35 k dostavbě formou PPP projektu spolupráce státu a soukromé firmy.

Dostavba D35 prostřednictvím spolupráce státu se soukromým sektorem se týká dvou úseků dlouhých celkem 35 kilometrů mezi Mohelnicí a Opatovcem. 

Vybraný dodavatel bude zároveň provozovat a udržovat úseky mezi Litomyšlí a Opatovcem v délce 22 kilometrů, které budou postaveny mimo model PPP. 

Na ministerstvu dopravy se ve čtvrtek sešlo a připojilo on-line na dvě stě zástupců investorů, stavebních firem, financujících institucí nebo poradců, kteří mají o PPP projekt zájem, aby se seznámili s jeho klíčovými parametry. 

V takzvané PPP spolupráci vzniká dlouhodobý smluvní vztah, uzavřený většinou na 15 až 30 let. Dodavatel provede zakázku, přebírá všechna smluvní rizika a zajišťuje údržbu. Po zprovoznění zadavatel zakázku financuje pravidelnými platbami po dobu trvání smluvního vztahu. Zároveň je už od začátku vlastníkem všech staveb, produktů a dodaných služeb a po uplynutí smlouvy převezme od soukromého sektoru i provoz a údržbu. Formou PPP v ČR doposud vznikala jen dálnice D4. 

„Investorský den byl impulzem pro domácí a zahraniční investory, že výběrové řízení na koncesionáře pro tento důležitý projekt bude brzy zahájeno,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Výběr firmy, která bude zmíněné úseky stavět, má začít ještě letos v létě. 

Dálnice D35 je klíčovým dopravním tahem, měla by při cestě na Moravu odlehčit nejvytíženější tuzemské dálnici D1. Do konce roku postupně začne výstavba šesti úseků v délce 35,7 kilometru, a bude tedy najednou ve výstavbě rekordních 64 kilometrů dálnice D35. V dalších letech je v plánu zahájit a dokončit stavbu zbývajících 52,7 kilometru. Celá dálnice má být hotová v roce 2029.

Autor: Tomáš Volf

Zdroj: Novinky.cz

Zajímá vás téma
PPP pro veřejnou infrastrukturu?